Sposób przygotowania:
Sernik waniliowo - żurawinowyna ciasto
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dnie tortownicy o średnicy 24,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
żurawina
Żurawinę wsypać do rondelka, przykryć pokrywką, gotować ok. 8-10 minut, wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, ostudzić.
masa serowa:
Do miski wyłożyć biały ser, skondensowane mleko słodzone, mąkę ziemniaczaną i całe jajka, zmiksować. Masę podzielić na 2 części, do jednej części dołożyć 200 ml więcej masy serowej.
Do mniejszej części dodać ostudzoną żurawinę, zmiksować.
Większą część masy wylać na podpieczony spód, piec ok. 25 minut w 180 C.
Na gorący, podpieczony sernik wylać masę żurawinową, wyrównać, wstawić do piekarnika i od razu przykręcić do 160 C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić.
masa śmietanowa:
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać dobrze schłodzoną kremówkę i cukier, ubijać ok. 2 minut na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika, wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać po wierzchu sernika.