Sposób przygotowania:
SERNIK wiedeński na kruchym spodzie z polewą
CIASTO KRUCHE: Z podanych składników wyrabiamy rękoma ciasto i chowamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy około 15 minut w 180 st.MASA SEROWA : Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i odstaw do wystygnięcia. Rozbić jajka, miseczkę z białkami przykryć i wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym. Do kogla-mogla dodawać porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlać zimne masło i ucierać, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustawić na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piec jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Zimny sernik okroić dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce. Po całkowitym ostygnięciu polać polewą i pokroić na porcje.POLEWA: Wszystkie składniki zagotować i gotować 5 minut. SMACZNEGO :) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.