2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Wiedeński sernik z czekoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ten sernik wychodzi idealnie równiutki bez żadnego pęknięcia,smakuje wyśmienicie jest kremowy,czyli taki jak lubię :)

Wiedeński sernik z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiedeński sernik z czekoladą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1,20 kg twarogu półtłustego
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru-można dać mniej
  • 2 łyżki syropu waniliowego do deserów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Wiedeński sernik z czekoladą
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać jajko oraz żółtko,margarynę pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukier oraz dodać śmietanę i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy.



Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa wbić żółtka jaj-białka ubić osobno na sztywną pianę .Dodać do masy serowej cukier oraz budynie rozpuszczone w mleku,czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami słodkiej śmietanki i dodać do masy serowej,wlać syrop waniliowy i uciarać wszystko razem mikserem na gladką masę tak aby była puszysta,pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać .Tak przygotowaną masę serową wylać na wylepione ciasto i wsadzić do piekarnika ustawić temperaturę na 180*c i piec 60 minut.



Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik aż lekko przestygnie .Następnie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystygnięcia po czym oprószyć cukrem pudrem. Smacznego życzę:)
Wiedeński sernik z czekoladą
składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy blachę
Wiedeński sernik z czekoladą
twaróg na sernik mielimy przez maszynkę do mięsa
Wiedeński sernik z czekoladą
twaróg miksujemy z resztą podanych składników wylewamy na spód ciasta i pieczemy