Sposób przygotowania:
Wiedeński sernik z czekoladą
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać jajko oraz żółtko,margarynę pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukier oraz dodać śmietanę i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy.
Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa wbić żółtka jaj-białka ubić osobno na sztywną pianę .Dodać do masy serowej cukier oraz budynie rozpuszczone w mleku,czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami słodkiej śmietanki i dodać do masy serowej,wlać syrop waniliowy i uciarać wszystko razem mikserem na gladką masę tak aby była puszysta,pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać .Tak przygotowaną masę serową wylać na wylepione ciasto i wsadzić do piekarnika ustawić temperaturę na 180*c i piec 60 minut.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik aż lekko przestygnie .Następnie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystygnięcia po czym oprószyć cukrem pudrem. Smacznego życzę:)
Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa wbić żółtka jaj-białka ubić osobno na sztywną pianę .Dodać do masy serowej cukier oraz budynie rozpuszczone w mleku,czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami słodkiej śmietanki i dodać do masy serowej,wlać syrop waniliowy i uciarać wszystko razem mikserem na gladką masę tak aby była puszysta,pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać .Tak przygotowaną masę serową wylać na wylepione ciasto i wsadzić do piekarnika ustawić temperaturę na 180*c i piec 60 minut.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik aż lekko przestygnie .Następnie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystygnięcia po czym oprószyć cukrem pudrem. Smacznego życzę:)
monikaT83
jaNina
2milutka