Sposób przygotowania:
Sernik wielkopolski.
Jajo i cukier utrzeć z częścią mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.Ochłodzone masło posiekane wyrobić z pozostałą mąką,dodać do masy,wymieszać.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy część ciasta zostawić.
przygotowanie masy-
ser przepuścić przez maszynkę,wymieszać z niewielką ilością śmietany na gładką masę,dodawać stopniowo cukier,żółtka,cukier waniliowy,mąkę ziemniaczaną,rodzynki i wyrobić starannie.Następnie wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.Gotową masę wyłożyć na ciasto.Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta.Piec w średnio gorącym piekarniku ok 50 minut.Przybrać sernik osączoną konfiturą z wiśni kładąc owoce w kratkach.
przygotowanie masy-
ser przepuścić przez maszynkę,wymieszać z niewielką ilością śmietany na gładką masę,dodawać stopniowo cukier,żółtka,cukier waniliowy,mąkę ziemniaczaną,rodzynki i wyrobić starannie.Następnie wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.Gotową masę wyłożyć na ciasto.Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta.Piec w średnio gorącym piekarniku ok 50 minut.Przybrać sernik osączoną konfiturą z wiśni kładąc owoce w kratkach.