Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z ananasami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik to bardzo popularne i smaczne ciasto.

Sernik z ananasami

Składniki:

Sernik z ananasami

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z ananasami
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 4 żółtka, 25 dag masła, 3 łyżki cukru pudru, ocet i zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wyrobić, włożyć do zamrażalnika. Resztę białego ciasta zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 4 żółtkami, dodać zmielony ser twarogowy, budyń, kaszę mannę i dokładnie utrzeć. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z 3 jajek. Brytfannę o wymiarach 21/34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć rozwałkowane białe ciasto, na niego zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciemnego lekko zmrożonego ciasta. Następnie wyłożyć masę serową a na wierzchu ułożyć plastry ananasa z syropu. Resztę białek z cukrem ubić nad parą na sztywną pianę, wyłożyć na ananasy. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce resztę ciemnego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temp. 190 stopni.