p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sernik z brzoskwiniami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową, obsypany migdałami

Sernik z brzoskwiniami i migdałami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami i migdałami

 

  • 1 kg twarogu półtłustego President,
  • 9 jajek,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 szkl. cukru,
  • 3 szt. cukry waniliowe,
  • 2 szt. budynie śmietankowe,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 op. brzoskwiń w puszce,
  • 1 op. polewy czekoladowej,
  • 5 łyżek migdałowych płatków

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami i migdałami
Przygotowujemy ciasto na spód: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy trzy żółtka, jedną szkl. mąki, trzy łyżki cukru, cały cukier waniliowy, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno dużej formy. Masa białkowa: dziewięć białek ubijamy na sztywno i dodajemy 1,5 szkl. cukru. Serowa masa: Mieszamy mikserem pozostałe składniki: twaróg, sześć żółtek, dwa cukry waniliowe, dwa budynie śmietankowe, kurkumę, olej i mleko. Ostrożnie dodajemy do masy serowej masę białkową i pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy. Przekładamy całość do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około jednej godziny. Wystudzony sernik smarujemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów.