elizabeth702

elizabeth702

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto uwielbiane przez wszystkich

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 małe opakowanie rodzynek
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Jedną włożyć na 2 godz. do lodówki, a drugą rozwałkować i wyłożyć na formę.
Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać do tego żółtka,a następnie zmielony ser. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie zamieszać, na końcu dodać budyń rozmieszany w mleku oraz kaszę mannę, a także rodzynki.
Przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, znajdujące się w formie. Na ser ułożyć odsączone z zalewy brzoskwinie.
Piana: Białka ubić na sztywno, dodać do tego cukier i kisiel.
Pianę wylać na ułożone brzoskwinie. Na piane zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z lodówki.
Piec ok 80 min w temp. 190 stopni.