jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na niedzielne podwieczorki ciasto do kawki i herbatki - pyszne

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • SPÓD:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KOKOSOWA:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki margaryny
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera mielonego
  • 6 jajek,
  • 1 kostka masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • zapach pomarańczowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Z podanych na spód składników zagnieść ciasto, rozłożyć je 1/2 cm warstwą w dużej formie wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem.

Żółtka ubić z cukrem. Ser utrzeć zmasłem, mieszając dodać kolejno: cukier waniliowy, budyń, zapach, proszek dopieczenia, żółtka a na końcu ubitą pianę z białek.

Masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie.

Na masie serowej ułożyć kawałki brzoskwiń.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wiórki.

Równomiernie rozłożyć masę kokosową na warstwie sera.

Piec w temp. 200 stop. C. przez ok. 60 minut.

Po 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił.