Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sernik z czereśniami wg Polpal

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy i smaczny sernik z owocami sezonowymi.

Sernik z czereśniami wg Polpal Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z czereśniami wg Polpal

 

  • 1 spód gotowy Graham lub zrobiony od podstaw np. z herbatników i roztopionego masła
  • 1 kostka sera Philadelphia 227 g
  • 2 jajka
  • ok. 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże łyżki mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 250 g czereśni
  • ok. 1/3 opakowania budyniu waniliowego
  • dodatkowo bita śmietana, całe czereśnie

 

Sposób przygotowania:

Sernik z czereśniami wg Polpal
Ser philadelphia najlepiej się ubija gdy jest w temp. pokojowej, można też "podgrzać" go krótko w mikrofalówce. Ser ubić z cukrem na gładką masę, dodać jajka, kwaśną śmietanę i mąkę i jeszcze raz dokładnie ubić. Z czereśni usunąć pestki, część czereśni pokroić w ćwiartki a część na połówki, ćwiartki czereśni posypać proszkiem budyniowym i dodać do masy serowej i wymieszać dokładnie, wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego 180 C. Mniej więcej w połowie pieczenia (o. 25 - 30 minut) nałożyć połówki czereśni na wierzch sernika i dokończyć pieczenie. Po ostudzeniu udekorować bitą śmietaną, czereśniami. Smacznego.
Sernik z czereśniami wg Polpal
Sernik z czereśniami udekorowany po upieczeniu.