marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik z kaszą jaglaną i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serniki z dodatkiem owoców, musów lub kasz drobnych są pożywne i dietetyczne dla niektórych osób.Wystarczy czasem wybrać mniej tłusty twaróg i ograniczyć cukier.

Sernik z kaszą jaglaną i ananasem

Składniki:

Sernik z kaszą jaglaną i ananasem

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka pełna mąki tortowej pszennej,
  • 10 dag.masła lub margaryny,
  • 1-2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4 pełne łyżki cukru do wypieków,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy.
  • Masa serowa:
  • 3 trójkąciki twarogu półtłustego,
  • 3 żółtka,
  • aromat migdałowy lub waniliowy,
  • budyń waniliowy w proszku,
  • 150 ml. mleka 3,2%,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej gotowanej,
  • puszka ananasów w plastrach lub świeży ananas.

Sposób przygotowania:

Sernik z kaszą jaglaną i ananasem
Z wyżej podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić w lodówce z pół godziny. W tym czasie przygotować masę serową mieszając twaróg z żółtkami, cukrem waniliowym, mlekiem i budyniem. aromatem do ciast oraz ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną i kawałkami ananasa. Piekarnik nagrzać do 160 st. C, blachę prostokątną mniejszą natłuścić i wylepić ciastem kruchym, a na to wyłożyć masę serową z kawałkami ananasa i kaszy jaglanej. Wstawić formę z ciastem do gorącego piekarnika na 50 min. i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia. Po upieczeniu wystudzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Potem kroić i podawać.