jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny serniczek do kawy czy herbaty.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

 

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Ciasto: Masło rozpuścić, ostudzić, wbić jajko. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do woreczków foliowych i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przygotować masę serową. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę ziemniaczaną i śmietanę, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać do twarogu, wymieszać. Do masy serowej dodać mak i rodzynki, wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta,( równomiernie rozłożyć). Wyłożyć masę serową na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Sernik piec około 60 minut.