Sposób przygotowania:
Sernik z makiem
Ciasto: Masło rozpuścić, ostudzić, wbić jajko. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do woreczków foliowych i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przygotować masę serową. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę ziemniaczaną i śmietanę, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać do twarogu, wymieszać. Do masy serowej dodać mak i rodzynki, wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta,( równomiernie rozłożyć). Wyłożyć masę serową na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Sernik piec około 60 minut.