Sposób przygotowania:
Sernik z masą kokosową i brzoskwiniami
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto, uformować z ciasta kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i pianę z ubitych białek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa kokosowa: margarynę lub masło utrzeć z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, zagnieść kruszonkę.
Rodzynki sparzyć, odsączyć. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, posypać rodzynkami. Na owocach rozłożyć masę serową. Sernik posypać z wierzchu kruszonką kokosową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec około 50-60 minut.
Uwaga: jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumieni, należy przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec przykryte folią aluminiową, by wierzch się nie spalił.
Masa serowa: ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i pianę z ubitych białek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa kokosowa: margarynę lub masło utrzeć z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, zagnieść kruszonkę.
Rodzynki sparzyć, odsączyć. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, posypać rodzynkami. Na owocach rozłożyć masę serową. Sernik posypać z wierzchu kruszonką kokosową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec około 50-60 minut.
Uwaga: jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumieni, należy przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec przykryte folią aluminiową, by wierzch się nie spalił.