Sernik z masą kokosową i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto, uformo

Sernik z masą kokosową i brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z masą kokosową i brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masą kokosową i brzoskwiniami
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto, uformować z ciasta kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i pianę z ubitych białek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masa kokosowa: margarynę lub masło utrzeć z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, zagnieść kruszonkę.

Rodzynki sparzyć, odsączyć. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, posypać rodzynkami. Na owocach rozłożyć masę serową. Sernik posypać z wierzchu kruszonką kokosową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C Piec około 50-60 minut.

Uwaga: jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumieni, należy przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec przykryte folią aluminiową, by wierzch się nie spalił.