edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Sernik z pierniczkami na grubym spodzie

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepis na ten sernik z pierniczkową nutą znalazłam w gazecie i nieco go zmodyfikowałam. Na Święta nadaje się wprost idealnie.

Sernik z pierniczkami na grubym spodzie

Składniki:

Sernik z pierniczkami na grubym spodzie

 

 

  • MASA SEROWA:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 25 dag masła
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • kilkanaście kropli zapachu rumowego

 

  • DODATKOWO:
  • około 30 dag pierniczków w czekoladzie, nadziewanych marmoladą – ilość zależy od tego, ile chcemy ich dać do masy serowej

Sposób przygotowania:

Sernik z pierniczkami na grubym spodzie
CIASTO: Zimne masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na prostokąt i ułożyć na dnie blaszki (24x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na godzinę.

MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę, dodać kolejno: po łyżce sera, miękkie masło, budyń, kaszę mannę i zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Na spód wyłożyć cienką warstwę masy serowej, poukładać na niej pierniczki i przykryć pozostałą masą. Piec 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Żeby wierzch za mocno się nie zrumienił, po kilku-kilkunastu minutach można go przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.