polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Sernik z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik idealnie nadający się na zbliżające święta Wielkanocne

Sernik z rodzynkami

Składniki:

Sernik z rodzynkami

 

  • Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki
  • 8 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 1/2 kg zmielonego sera
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 8 jajek
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami
Ciasto: masło posiekać wraz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenie. Następnie dodać żółtka utarte z cukrem. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cienki placek.
Masa serowa: masło utrzeć z połową cukru, dodać zmielony ser, dalej ucierać. Jajka ubić z resztą cukru, połączyć z serem, cukrem waniliowym, mlekiem, budyniem i kaszą manną. Rodzynki sparzyć, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie wyłożyć ciast, a na nie wylać masę serowa. Piec przez około 90 min w temp. 180 C.