eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Sernik z rosą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mój popisowy sernik...hm...wszystkich jednoczy...chyba że jest ostatni kawałek :)

Sernik z rosą

Składniki:

Sernik z rosą

 

  • Spód: ciasto kruche

 

  • 2 szklanki mąki tortowej (!)
  • 1 opakowanie margaryny "Kasia"
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 żółtka

 

  • Ser:
  • 1 kg sera tłustego - wiaderko - ser do deserów i serników nie słodzony i gęsty!!
  • 4 zółtka
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 szklanki mleka surowego
  • 1szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (nie gotować)

 

  • Góra sernika:
  • białka z jajek
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z rosą
Ciasto zagniatamy. Wkładamy na czas robienia sera do lodówki.
Przygotowujemy blachę (dużą) - nasmarować i wysypać bułką tartą.Rozgrzać piekarnik.

Ser: wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy mikserem do osiągnięcia jednolitej masy.

Ciasto wykładamy na blachę, równo je rozkladamy. Wlewamy masę serową i do piekarnika. Pieczemy do czasu, aż ser zacznie się rumienić.
W międzyczasie z cukru i białek ubijamy na sztywno pianę.
Gdy ser będzie rumiany jak wspominałam wyżej, wyjmujemy ciasto i wlewamy na górę pianę z białek.
Zapiekamy około 10 minut - piana też powinna zacząć się rumienić.
Ciasto wyjmujemy :) Po ostygnięciu na pianie będą się pojawiać żółte kropelki - nasz rosa.

Sernik zawsze się udaje!