luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik z sosem miętowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik z miętą to rewelacyjne połączenie. A zwiększenie ilości mięty zaowocuje mega orzeźwieniem w ciepłe dni. Polecam to pyszne połączenie smaków i aromatów :)

Sernik z sosem miętowym

Składniki:

Sernik z sosem miętowym

 

 

  • Sos miętowy
  • 2 łyżki świeżej mięty lub pełna łyżeczka suszonej
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka zielona (o dowolnym smaku)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/8 kostki masła
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z sosem miętowym
Twaróg miksuję dosypując po łyżce cukier i miód. Dodaję po jednym jajku, za każdym razem miksując na gładką masę.Przesiewam delikatnie mąkę pszenną a następnie ziemniaczaną. Spód tortownicy wykładam suchym waflem i przelewam masę serową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczony zostawiam w piekarniku na około 30 minut, potem wyjmuję i studzę. Świeżą miętę rozcieram w blenderze, przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki gorącej wody i zagotowuję. Wywar przecedzam. Do wywaru dodaję cukier, sok wyciśnięty z cytryny. Masło rozpuszczam wsypuję mąkę i delikatnie zasmażam.Wlewam wywar miętowy. Dolewam 1-1 1/2 szklanki wody, doprowadzam do wrzenia, wsypuję galaretkę i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzony sernik kroję na kawałki, układam na talerzach i każdy kawałek polewam sosem miętowym.