Sposób przygotowania:
Sernik z sosem miętowym
Twaróg miksuję dosypując po łyżce cukier i miód. Dodaję po jednym jajku, za każdym razem miksując na gładką masę.Przesiewam delikatnie mąkę pszenną a następnie ziemniaczaną. Spód tortownicy wykładam suchym waflem i przelewam masę serową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczony zostawiam w piekarniku na około 30 minut, potem wyjmuję i studzę. Świeżą miętę rozcieram w blenderze, przekładam do rondelka, wlewam 1/2 szklanki gorącej wody i zagotowuję. Wywar przecedzam. Do wywaru dodaję cukier, sok wyciśnięty z cytryny. Masło rozpuszczam wsypuję mąkę i delikatnie zasmażam.Wlewam wywar miętowy. Dolewam 1-1 1/2 szklanki wody, doprowadzam do wrzenia, wsypuję galaretkę i mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzony sernik kroję na kawałki, układam na talerzach i każdy kawałek polewam sosem miętowym.
reanja
luna76
Przepyszny :) Polecam :)