alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik z truflami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo lubię serniki i cukierki trufle. Pomyślałam, że może warto by je było połączyć ze sobą. Jeśli o mnie chodzi sernik wyszedł rewelacyjny w smaku.

Sernik z truflami

Składniki:

Sernik z truflami

 

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 7 jajek
  • 80 g margaryny lub masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 szt trufli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Sernik z truflami
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Margarynę rozpuścić. Trufle pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące pszennej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg i wymieszać do połączenia się składników. Wlać zimną rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia się i uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pokrojone trufle i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik zostawić i lekko uchylić drzwi piekarnika. Sernik wyjąć jak piekarnik będzie zimny, dobrze schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.