SUPERPRZEPIS

Sernik z węgierkami

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Sernik z węgierkami Więcej zdjęć (5)

Pyszny delikatny słodki sernik tym razem ze śliwkami,na kruchym cieście,idealny na słodki poczęstunek do kawy czy herbaty...

Składniki:

Sernik z węgierkami

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży budyń na 750 ml mleka
  • 6 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 200 ml mleka
  • aromat cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z węgierkami
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao ,wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować Plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem.
Sernik z węgierkami
z mąki jajka cukru i masła zagniatamy ciasto
Sernik z węgierkami
wylepiamy ciastem blaszkę posypujemy kakao
Sernik z węgierkami
ucieramy masę serową z jajkami cukrem i aromatem
Sernik z węgierkami
na podpieczony spód układamy śliwki skórka do dołu