Sposób przygotowania:
Sernik z węgierkami
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao ,wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować Plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem.