ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Sernik z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć taką samą temperaturę.

Sernik z wiśniami

Składniki:

Sernik z wiśniami

 

  • Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2szkl. cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 8 jajek
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • szklanka cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • wiśnie z konfitury
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami
Ciasto kruche wyrabiamy z podanych składników i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu trzeba rozwałkować placek na wielkość blachy(posypanej mąką) i przenieść przy pomocy wałka ciasto na blachę.Po nakłuwać widelcem Piec ok. 15 minut. Gdy spód wystygnie rozłożyć na nim kilka łyżeczek wiśni .Twaróg zmielić w maszynce dwa lub trzy razy.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po woli żółtka. Następnie twaróg, mąkę wymieszaną z budyniem, kilka kropli aromatu i śmietanę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę wylać na spód z wiśniami. Ciasto piec ok. godziny. Po upieczeniu obkroić jeszcze gorące nożem aby było równomierne.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.