Sposób przygotowania:
Sernik z wiśniami
Ciasto kruche wyrabiamy z podanych składników i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu trzeba rozwałkować placek na wielkość blachy(posypanej mąką) i przenieść przy pomocy wałka ciasto na blachę.Po nakłuwać widelcem Piec ok. 15 minut. Gdy spód wystygnie rozłożyć na nim kilka łyżeczek wiśni .Twaróg zmielić w maszynce dwa lub trzy razy.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po woli żółtka. Następnie twaróg, mąkę wymieszaną z budyniem, kilka kropli aromatu i śmietanę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę wylać na spód z wiśniami. Ciasto piec ok. godziny. Po upieczeniu obkroić jeszcze gorące nożem aby było równomierne.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
PaniTereska
karita