Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sernik z zapiekanym kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik mocno posypany kokosem który podczas pieczenia się zarumieni i utworzy chrupiący wierzch.

Sernik z zapiekanym kokosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z zapiekanym kokosem

 

  • ciasto: 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2, 5 łyżki cukru
  • 150 g margaryny
  • płaska łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 - 4 łyżki lodowatej wody
  • kakao
  • masa:1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • budyń
  • 4 łyżki manny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • papier do formy

Sposób przygotowania:

Sernik z zapiekanym kokosem
Ze składników zagniatamy szybko ciasto i odkładamy na 30 min do zamrażarki. Do zmielonego twarogu dodajemy : żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryny, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec reszta składników i odstawiamy na bok. Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto obficie posypujemy kakao. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy na ciasto i obficie posypujemy wiórkami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy ciasto na około 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90 min. Nie wyjmujemy zaraz z piekarnika, uchylamy dopiero po 10 min i pozostawiamy w takim piekarniku aby sobie wolno stygł. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli i za pomocą łyżeczki robimy wzorki.
Sernik z zapiekanym kokosem
Masę serową bardzo delikatnie łączymy z pianą.
Sernik z zapiekanym kokosem
Przestudzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.