Sposób przygotowania:
Sernik z zapiekanym kokosem
Ze składników zagniatamy szybko ciasto i odkładamy na 30 min do zamrażarki. Do zmielonego twarogu dodajemy : żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryny, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec reszta składników i odstawiamy na bok. Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto obficie posypujemy kakao. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masą serową. Wylewamy na ciasto i obficie posypujemy wiórkami. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy ciasto na około 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90 min. Nie wyjmujemy zaraz z piekarnika, uchylamy dopiero po 10 min i pozostawiamy w takim piekarniku aby sobie wolno stygł. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli i za pomocą łyżeczki robimy wzorki.
reanja