katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sernik ze śmietaną w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny puszysty sernik ukryty w biszkopcie z kakao. Można użyć galaretki o innym smaku wtedy zmieni się też smak sernika.

Sernik ze śmietaną w biszkopcie

Składniki:

Sernik ze śmietaną w biszkopcie

 

  • Biszkopt

 

  • jajka 5 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • kakao 2 łyżki z czubkiem
  • cukier 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 3 łyżki

 

  • Masa serowo śmietanowa

 

  • śmietana w proszku 2 op
  • ser na serniki 1/2 wiadereczka (1kg)
  • galaretka cytrynowa 2 op
  • cukier ok 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki z małym czubkiem

 

  • Dodatkowo

 

  • poncz
  • dżem albo powidła

Sposób przygotowania:

Sernik ze śmietaną w biszkopcie
Jajka wybijamy ,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Na koniec dodajemy wodę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy łyżką.

Przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Blaty ciasta od przekrojonej strony smarujemy dżemem albo powidłami.

Galaretki i żelatynę rozprowadzamy w ok 1 szkl gorącej wody. Odstawiamy do wychłodzenia. Śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na op. Cały czas ubijając dodajemy cukier, ser a na koniec galaretki.

Czekamy chwilkę aż masa zacznie tężeć. Wykładamy wtedy szybko na przygotowany spodni blat. Przykrywany smarowaną powidłami stroną drugiego blatu.

Ciasto lekko dociskamy i lekko nasączamy ponczem.Wstawiamy do lodówki albo inne zimne miejsce. Schłodzone ciasto dowolnie dekorujemy.  

Tagi:

sernik ciasto