Sposób przygotowania:
Sernikowa mozaika
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, kakao dodać 20 dkg posiekanej margaryny, 4 żółtka, śmietanę, 1 szkl. cukru i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić go na 3 części i włożyć do lodówki do schłodzenia, około 30 minut. Ser zmielić. 25 dkg margaryny stopić i odstawić do wystudzenia. 6 żółtek utrzeć z 1 szkl cukru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać zmielony ser i budyń w proszku. W osobnym naczyniu ubić 10 białek na sztywną pianę. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę. Na końcu dodać cienkim strumieniem stopioną margarynę. Do wysokiej blaszki o wymiarach 35x25 cm zetrzeć 1 porcję ciasta na tarce jarzynowej o dużych oczkach na to wylać połowę masy serowej, zetrzeć 2 porcję ciasta i na to wylać drugą połowę masy. 3 porcję ciasta zetrzeć na wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C około 1 godziny. SMACZNEGO!