iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernikowy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo delikatny w smaku i łatwy deser.

Sernikowy torcik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernikowy torcik

 

  • Spód:
  • 15 dag mielonych suchych wafli
  • 10 dag białej czekolady
  • 10 dag masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera białego w wiaderku
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • dodatkowo owoce ja miałam pomelo
  • 1 dowolna galaretka

Sposób przygotowania:

Sernikowy torcik
Stopić masło z białą czekoladą i wymieszać z suchymi waflami, masą wyłożyć dno dużej tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową, dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. Na zastygnięty spód wyłożyć całą masę serową i odstawić do zastygnięcia, kiedy masa zastygnie ułożyć owoce i zalać dowolną galaretka ja miałam agrestową.

Masa serowa:
Ser ucieramy z cukrem i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w 1.1/2 szklanki wody, na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietanką.
Sernikowy torcik
Na zastygniętą masę serowa ułożyć pokrojone owoce
Sernikowy torcik
Kiedy ciasto zastygnie przełożyć na paterę do ciasta
Sernikowy torcik
Etap 3