Sposób przygotowania:
Sero-makowiec
Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm. Masa makowa: Tym razem użyłam gotową masę z puszki. Jednak o niebo lepsza jest ta pracochłonna, z własnoręcznie przekręconego maku:) Do masy dodałam jabłka oraz bułkę tartą. Na koniec masę delikatnie wymieszałam z pianą ubitą z 3 białek. Cukru już nie dosypywałam, bo masa jak i jabłka były wystarczająco słodkie. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową. Piec ok. 1h i 10-15min. min w temp. 175 stopni C. Uważać, żeby sernik za bardzo nam się nie spiekł z wierzchu, najlepsza jest lekko złota skórka:) Wierzch udekorować wg upodobań (czasem ozdabiam polewą czekoladową i posypuję kokosowymi wiórkami).