mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sero-makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sero-makowiec to jedno z ciast mojego dzieciństwa. Mama z babcią piekły go zawsze na szczególne okazje:)

 Sero-makowiec

Składniki:

Sero-makowiec

 

  • Spód:

 

 

  • Masa makowa:

 

  • 1 puszka gotowej masy w puszce
  • 2 słoiki jabłek (po 400ml każdy)
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • 3 białka

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1 szkl. cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 1 budyń śmietankowy-proszek
  • ew. skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Sero-makowiec
Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm. Masa makowa: Tym razem użyłam gotową masę z puszki. Jednak o niebo lepsza jest ta pracochłonna, z własnoręcznie przekręconego maku:) Do masy dodałam jabłka oraz bułkę tartą. Na koniec masę delikatnie wymieszałam z pianą ubitą z 3 białek. Cukru już nie dosypywałam, bo masa jak i jabłka były wystarczająco słodkie. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej. Na spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową. Piec ok. 1h i 10-15min. min w temp. 175 stopni C. Uważać, żeby sernik za bardzo nam się nie spiekł z wierzchu, najlepsza jest lekko złota skórka:) Wierzch udekorować wg upodobań (czasem ozdabiam polewą czekoladową i posypuję kokosowymi wiórkami).