Sposób przygotowania:
Świąteczny seromakowiec Mychy
Kruchy spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę do blachy o wymiarach 45 na 40 cm. Spód nakłuwam i piekę 15-20 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę dwukrotnie. Ucieram mak z cukrem i żółtkami. Następnie dodaję bakalie, prażone jabłka, olejek, bułkę tartą i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z masą. Masa serowa: Miękkie masło miksuję z cukrem i żółtkami, dodaję stopniowo po łyżce ser i dalej ucieram. Dodaję następnie mąkę i pomarańczową skórkę. Białka ubijam na sztywno i na koniec dodaję do masy serowej. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję, wykładam na wierzch masę serową i także wyrównuję. Piekę ciasto 70-75 minut w 175*C.