mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świąteczny seromakowiec Mychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To jedno z najlepszych ciast, jakie piekę na każde święta:) Jest sycące, wilgotne i bardzo smaczne :)

Świąteczny seromakowiec Mychy

Składniki:

Świąteczny seromakowiec Mychy

 

  • Kruchy spód:
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 żółtko

 

  • Masa makowa:
  • 4 i 2/3 szklanki maku
  • 1¼ szklanki cukru pudru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • słoik prażonych jabłek (600 g)
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku

 

  • Masa serowa:
  • 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Świąteczny seromakowiec Mychy
Kruchy spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę do blachy o wymiarach 45 na 40 cm. Spód nakłuwam i piekę 15-20 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę dwukrotnie. Ucieram mak z cukrem i żółtkami. Następnie dodaję bakalie, prażone jabłka, olejek, bułkę tartą i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i łączę delikatnie z masą. Masa serowa: Miękkie masło miksuję z cukrem i żółtkami, dodaję stopniowo po łyżce ser i dalej ucieram. Dodaję następnie mąkę i pomarańczową skórkę. Białka ubijam na sztywno i na koniec dodaję do masy serowej. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję, wykładam na wierzch masę serową i także wyrównuję. Piekę ciasto 70-75 minut w 175*C.