reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Nasz seromakowiec pod kokosową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest przy nim dużo pracy, dlatego robię go niezmiernie rzadko, ale jak już jest to znika bardzo szybko. Rozkładam też pracę na dwa dni- pierwszego przygotowuję ciasto kruche i mak, na drugi robię resztę:)

Nasz seromakowiec pod kokosową pianką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nasz seromakowiec pod kokosową pianką

 

  • Ciasto kruche:

 

 

 

  • 100g cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 3 żółtka

 

  • Masa makowa:

 

  • 400g mielonego suchego maku

 

 

  • 2 jajka- osobno żółtka i białka

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • Masa serowa :

 

  • 1 kg dobrego tłustego sera

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 budyń waniliowy

 

  • 6 jaj- osobno żółtka i białka

 

  • Masa kokosowa:

 

 

  • 100g drobnych wiórków kokosowych

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1 budyń waniliowy

 

  • 3 białka

Sposób przygotowania:

Nasz seromakowiec pod kokosową pianką
Ciasto: Robimy jak kruche - szybko zagniatamy wszystkie składniki, przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie ścieramy ciasto na dużych oczkach i rozkładamy na blaszce lekko ubijając. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Masa makowa: Mak mielę, w specjalnej maszynce do suchego maku, ale wiem że można kupić gotowy, lub pierwsze zalać mlekiem i dopiero potem mielić. Tutaj już każdy dopasowuje sposób do siebie:) Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier, rodzynki i cały czas mieszając gotujemy 5-7 minut, aż masa zgęstnieje i studzimy. Do zimnego maku dodajemy żółtka, orzechy, kaszę mannę ew, olejek migdałowy i inne bakalie. Na końcu pianę z białek* i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy budyń i ser. Na końcu dodajemy pianę z ubitych białek* Masa kokosowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy cukier, wiórki kokosowe i budyń waniliowy. Na końcu białka* ubite ze szczyptą soli. Na ciasto kruche wykładamy na przemian ser i mak- wychodzą dwa pięterka. Na górę wykładamy masę kokosową i ciasto pieczemy przez 70- 80 minut w temperaturze 175 st. do suchego patyczka:) * narobiłam gwiazdeczek w przepisie , ale tylko dlatego, żeby pomóc:D Ja przygotowuję wszystkie masy do momentu dodania białek. Potem osobno ubijam wszystkie białka i dodaje kolejno do mas i od razy wykładam na ciasto. Mam pewność że białka nam nie opadną, a masy będą puszyste. Ciasto jest bardzo wysokie i prawie równe z blacha, ale mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby "uciekło" więcej już raczej nie urośnie:)
Nasz seromakowiec pod kokosową pianką
Rozkładam też pracę na dwa dni- pierwszego przygotowuję ciasto kruche i mak, na drugi robię resztę:)
Nasz seromakowiec pod kokosową pianką
Żeby ułatwić sobie pracę można wyłożyć od razu całą masę makową a na górę masę serową.