dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Seromakowiec z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto czasochłonne ale bardzo dobre.

Seromakowiec z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Seromakowiec z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 łyż cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 3/3 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki masła
  • Masa makowa:
  • 1 1/2 sparzonego i zmielonego maku
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 białek
  • 1 łyż mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl bakalii
  • 2 - 3 łyż wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • puszka brzoskwiń

 

 

Sposób przygotowania:

Seromakowiec z brzoskwiniami
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. 3/4 części ciasta wykładamy na dno blachy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami na masę serową. Wykładamy na ciasto. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy w ćwiartki i rozkładamy na masie serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na brzoskwiniach i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego.
Seromakowiec z brzoskwiniami
Szybko zagniatamy ciasto kruche na dno i wierzch.
Seromakowiec z brzoskwiniami
Twaróg mieszamy ze składnikami masy serowej.
Seromakowiec z brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z makiem.
Seromakowiec z brzoskwiniami
Na masie serowej układamy brzoskwinie i przykrywamy masą makową.