madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Serowe ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciemny puszysty biszkopt w towarzystwie śmietanowo serowej masy oraz pokrojonych brzoskwiń zatopionych w galaretce.

Serowe ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe ciasto z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Serowe ciasto z brzoskwiniami
Spód: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ikakao, Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Masa serowa: Ser ( ja używam takiego z wiaderka półtłustego) ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką oraz żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Tak przygotowana masę wlewamy na wystudzony biszkopt i pozostawiamy do stężenia. Wierzch: Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i dusimy na wolnym ogniu chwilkę aby owoce zmiękły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Mieszamy aż się całkowicie rozpuści . Gdy zacznie tężeć wlewamy na wierzch ciasta i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Serowe ciasto z brzoskwiniami
Do ubitej piany dodajemy żółtka i mąki z kakao
Serowe ciasto z brzoskwiniami
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera
Serowe ciasto z brzoskwiniami
Masę serową wlewamy na upieczony biszkopt
Serowe ciasto z brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie dusimy na małym ogniu

Tagi:

sery ser