Sposób przygotowania:
Serowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Mięso (można użyć zmielonej szynki lub łopatki) przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą, pieprz i przyprawę w płynie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać ok. 1,5 litra wody. Dodać do niej ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową, zagotować. Z mięsnej masy formować niezbyt duże okrągłe pulpeciki. Wrzucać je do gotującego się wywaru. Dodać do niego koncentrat pomidorowy i gotować ok. 15 minut. Mąkę wymieszać z pół szklanki zimnej wody i zagęścić nią sos. Ponownie doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać np. z ziemniakami lub makaronem.