iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Serowo-jabłkowe rożki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne ciasteczka z jabłkowym nadzieniem

Serowo-jabłkowe rożki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowo-jabłkowe rożki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag białego chudego sera
  • 1,3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Serowo-jabłkowe rożki
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania. Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto. Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty. Gotowe rożki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie.
Serowo-jabłkowe rożki
Z ciasta wyciąć kwadraty i ułożyć na nich jabłka
Serowo-jabłkowe rożki
zlepić rożki i ułożyć na natłuszczonej blaszce
Serowo-jabłkowe rożki
po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić