aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Serowo- makowa pysznotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sama pysznotka z tego ciasta wszystko co najlepsze zawiera ono w sobie: ser, mak i jabłka !!! Uwielbiam to!

Serowo- makowa pysznotka

Składniki:

Serowo- makowa pysznotka

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • Mak:
  • 20 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja
  • Bakalie
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • Ser:
  • 50 dag sera
  • 10 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jaj
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 5 dag rodzynek
  • Jabłka:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

Serowo- makowa pysznotka
Wykonanie: Ciasto: Z margaryny, cukru, mąki, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną pieczemy osobno a na drugą układamy kupkami na przemian ser i mak. Piec na blasze 25/ 36 w 180 stopniach do 50 minut. Mak: Żółtka utrzeć z cukrem dodać sparzony i zmielony mak, olejek, bakalie i na końcu ubitą z białek pianę. Ser: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami dodać zmielony ser, sok z cytryny, proszek do pieczenia, rodzynki i budyń. Z białek ubić pianę i wmieszać w ser. Jabłka: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć z margaryną, pod koniec wsypać galaretkę. Przełożenie: Placek z serem i makiem- jabłka- ciasto- polewa