aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Świąteczny seromak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto serowo-makowe

Świąteczny seromak

Składniki:

Świąteczny seromak

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa:
  • 35 dkg maku
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • rodzynki
  • migdały (posiekane)
  • olejek migdałowy (kilka kropli)

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 6 jajek
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru (większe)
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • rodzynki
  • 1/2 łyżki mąki krupczatki

Sposób przygotowania:

Świąteczny seromak
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masa makowa: Mak zaparzyć i zmielić 2x. Masło roztopić i przestudzić. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki i wymieszać. Wylać masę na kruche ciasto. Masa serowa: Ser zmielić. Żołtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ucierać. Dodać rodzynki, mąkę i budyń. Nadal ucierać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać. Wylać masę na masę makową. Wyrównać. Piec około 1 godziny w temp.170 stopni.