EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Serowy torcik z musem z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Torcik to świetna propozycja dla fanów sernika na zimno. W mojej wersji z niezwykle orzeźwiającym, rześkim, letnim musem z kiwi. Idealny do małej czarnej w gorące dni.

Serowy torcik z musem z kiwi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowy torcik z musem z kiwi

 

 

 

  • Mus z kiwi:
  • 10 miękkich mocno dojrzałych kiwi
  • 2 galaretki kiwi
  • 250ml wrzątku

 

  • Dodatkowo:
  • 250g ptasiego mleczka
  • 150ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 kiwi
  • kolorowe perełki

Sposób przygotowania:

Serowy torcik z musem z kiwi

1. Biszkopt

Serowy torcik z musem z kiwi
ubić białka z cukrem dodać mąkę a nastepnie barwnik

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, dalej miksować i następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać barwnik. Dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 22 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut. Wystudzić.

2. Masa serowa

Serowy torcik z musem z kiwi
galaretki rozpuścić we wrzątku każdą w osobnej salaterce

Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 600 ml wrzątku. W taki sam sposób rozpuścić galaretki cytrynowe, następnie pozostawić do stężenia. Ścięte galaretki pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, ciągle miksować dodając porcjami ser. Następnie dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kostki galaretki kiwi a do drugiej kostki galaretki cytrynowej.

3. Mus z kiwi

Serowy torcik z musem z kiwi
kiwi gotować na małym ogniu dodać sypkie galaretki dokładnie wymieszać

Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzątek i podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania. Owoce zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu, wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Pozostawić
do wystygnięcia musu.

4

Serowy torcik z musem z kiwi
biszkopt przełożyć do formy obłożyć ptasim mleczkiem

Obwód spodu okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć ptasim mleczkiem, w środek włożyć zielony biszkopt. Wylać kolejno masę serową z zielonymi a następnie z żółtymi kostkami galaretki. Wstawić do lodówki na 20-25 minut. Po tym czasie wlać mus z kiwi i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

ETAP 5:

Serowy torcik z musem z kiwi
wylać mus z kiwi i udekorować

5. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Torcik udekorować ubitą śmietaną, plasterkami kiwi i kolorowymi perełkami.