Sposób przygotowania:
Serowy torcik z musem z kiwi1. Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, dalej miksować i następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać barwnik. Dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 22 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut. Wystudzić.
2. Masa serowa
Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 600 ml wrzątku. W taki sam sposób rozpuścić galaretki cytrynowe, następnie pozostawić do stężenia. Ścięte galaretki pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, ciągle miksować dodając porcjami ser. Następnie dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kostki galaretki kiwi a do drugiej kostki galaretki cytrynowej.
3. Mus z kiwi
Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzątek i podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania. Owoce zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu, wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Pozostawić
do wystygnięcia musu.
4
Obwód spodu okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć ptasim mleczkiem, w środek włożyć zielony biszkopt. Wylać kolejno masę serową z zielonymi a następnie z żółtymi kostkami galaretki. Wstawić do lodówki na 20-25 minut. Po tym czasie wlać mus z kiwi i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
ETAP 5:
5. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Torcik udekorować ubitą śmietaną, plasterkami kiwi i kolorowymi perełkami.