Sposób przygotowania:
Shoarma(Szałarma) z ryżem
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy kolendrę, kurkumę, curry, paprykę i łyżeczkę soli, mieszamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. W międzyczasie można przygotowywać ryż na sposób indyjski, przepis również znajduje się na moim profilu (https://gotujmy.pl/ryz-na-sposob-indyjski,przepisy,167303.html). Kapustę pekińską siekamy i przekładamy do miski, marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki i dodajemy do kapusty, pora kroimy w półkola i dodajemy do reszty warzyw. Do wsypujemy cukier i sól do smaku i zalewamy połową śmietany, mieszamy. Gdy kurczak odstoi swoje w lodówce rozgrzewamy suchą patelnię, a następnie przekładamy całą zawartość miseczki z kurczakiem na patelnie i na dużym ogniu smażymy mięso na złocisty kolor ok. 10 minut. Na końcu smażenia wlewamy resztę śmietany i mieszamy. Mięsko podajemy z ryżem i surówką. Porcja dla dwóch osób. Smacznego i polecam!