Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełka w potrawce w groszkowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jednogarnkowa ,prosta potrawa. Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk

Skrzydełka w potrawce w groszkowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka w potrawce w groszkowej

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mała puszka extra drobnego groszku konserwowego ( 200 g )
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu.
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w potrawce w groszkowej
Obrać , umyć i pokroić w ,, łódeczki" ziemniaki . Obrać i przekroić na ćwiartki cebule. Skrzydełka przekroić na połówki ( dolne , górne - odrzucając lotkę). Natrzeć skrzydełka solą i papryką. Rozgrzać w garnku o grubym dnie ( lub na patelni Delimano Dry Cooker ) olej. Wrzucić skrzydełka i cebule - obsmażyć na rumiano . Dołożyć ziemniaki i gałązkę rozmarynu. Zalać wodą i dusić 30 minut ( w garnku przy uchylonej pokrywce , a na patelni nie trzeba bo ma otwory do odparowania płynu) na małym gazie. Gdy skrzydełka i ziemniaki są już miękkie usunąć rozmaryn i wrzucić odsączony groszek . Utrzeć mąkę z masłem na tzw. zimną zasmażkę. Rozprowadzić ją w sosie i zagotować. Doprawić do smaku . Podawać w głębokim talerzu posypane usiekaną natką pietruszki.
Skrzydełka w potrawce w groszkowej
Umyte skrzydełka podzielic na połówki ( bez lotek) i oprószyć sola i mielona papryką
Skrzydełka w potrawce w groszkowej
Opiec na odrobinie oleju skrzydełka i cebulę- dołożyc rozmaryn i ziemniaki
Skrzydełka w potrawce w groszkowej
Zalać woda i dusić ok 30 minut aż skrzydełka będą miękkie
Skrzydełka w potrawce w groszkowej
Dorzucić odsączony groszek-usunąć rozmaryn -zagęścić zimną zasmażka z masła i mąki-zagotować i doprawić