Sposób przygotowania:
Skrzydełka w potrawce w groszkowej
Obrać , umyć i pokroić w ,, łódeczki" ziemniaki . Obrać i przekroić na ćwiartki cebule. Skrzydełka przekroić na połówki ( dolne , górne - odrzucając lotkę). Natrzeć skrzydełka solą i papryką. Rozgrzać w garnku o grubym dnie ( lub na patelni Delimano Dry Cooker ) olej. Wrzucić skrzydełka i cebule - obsmażyć na rumiano . Dołożyć ziemniaki i gałązkę rozmarynu. Zalać wodą i dusić 30 minut ( w garnku przy uchylonej pokrywce , a na patelni nie trzeba bo ma otwory do odparowania płynu) na małym gazie. Gdy skrzydełka i ziemniaki są już miękkie usunąć rozmaryn i wrzucić odsączony groszek . Utrzeć mąkę z masłem na tzw. zimną zasmażkę. Rozprowadzić ją w sosie i zagotować. Doprawić do smaku . Podawać w głębokim talerzu posypane usiekaną natką pietruszki.
marietta