evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Skrzydełka z indyka-pieczone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne,aromatyczne mięsko :)

Skrzydełka z indyka-pieczone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Skrzydełka z indyka-pieczone

 

  • 2 skrzydła z indyka
  • NA MARYNATĘ:
  • 2 ząbki czosnek(przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki stołowe sos chilli z czosnkiem
  • 2 łyżki stołowe sos sojowy-ciemny
  • 2 łyżeczki przyprawa do kurczaka-złocista
  • 2 szczypty rozmaryn-suszony
  • 2 łyżki olej + troszkę do wysmarowania naczynia w którym będziemy piekli
  • sól morska,pieprz kolorowy(wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z indyka-pieczone
Skrzydła myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i każde przecinamy na pół. Z powyższych składników robimy marynatę i mieszamy.Powstałą papką nacieramy skrzydełka i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (jesli nie ma takiej opcji to chociaż na 2h) Po upływie tego czasu przekładamy je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy pod przykryciem ok.jednej godziny (grzanie góra-dół,środkowa półka.Po upływie godziny ściągamy pokrywkę/folię i podpiekamy z termoobiegiem do uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)
Skrzydełka z indyka-pieczone
Skrzydła myjemy
Skrzydełka z indyka-pieczone
Skrzydła myjemy