Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełkowy knedel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ugotowane skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze z marchewką i dodatkami.

Skrzydełkowy knedel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełkowy knedel

 

  • 4 skrzydełka ugotowane w bulionie
  • 1 mała marchewka z bulionu
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1/2 jabłka
  • 4 łyżeczki chrzanu tartego
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełkowy knedel
Skrzydełka obrać z kości, chrząstek i grubszych skórek. Rozdrobnić. Marchew pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso, jajko, marchewkę, natkę pietruszki . Dodać tartą bułkę by związała masę na knedel. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka muszkatołową.

Rozłożyć płat cienkiej folii spożywczej. Ułożyć na niej masę na knedel.

Uformować za pomocą unoszenia poszczególnych boków folii owalny kształt knedla. Zawinąć szczelnie folią podwijając boki tak by się nie rozwinęły.

Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut na małym gazie ( od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć).

Wyjąć i odwinąć. Zostawić na moment by lekko ,,ochłonęło".

Pokroić w plastry.

W czasie kiedy knedel się gotuje zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Ogrzewać aż zgęstnieje. Dodać utarte na tarce jarzynowej jabłko i chrzan. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub jarzynką ( muszą być delikatne w smaku by nie przytłumiły smaku potrawy).  
Skrzydełkowy knedel
Obrane skrzydełka rozdrobnić i wymieszać z jajkiem-natką 0marchewką i łyżka bułki tartej
Skrzydełkowy knedel
Doprawioną masę wyłożyć na folii spożywczej i zawinąć
Skrzydełkowy knedel
Przygotować sos chrzanowo-jabłkowy z bulionu-śmietanki -masła-mąki -tartego chrzanu i jabłka
Skrzydełkowy knedel
Ugotowany knedel wyjąć i rozwinąć a potem pokroić w plastry