Sposób przygotowania:
Skrzydełkowy knedel
Skrzydełka obrać z kości, chrząstek i grubszych skórek. Rozdrobnić. Marchew pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso, jajko, marchewkę, natkę pietruszki . Dodać tartą bułkę by związała masę na knedel. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka muszkatołową.
Rozłożyć płat cienkiej folii spożywczej. Ułożyć na niej masę na knedel.
Uformować za pomocą unoszenia poszczególnych boków folii owalny kształt knedla. Zawinąć szczelnie folią podwijając boki tak by się nie rozwinęły.
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut na małym gazie ( od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć).
Wyjąć i odwinąć. Zostawić na moment by lekko ,,ochłonęło".
Pokroić w plastry.
W czasie kiedy knedel się gotuje zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Ogrzewać aż zgęstnieje. Dodać utarte na tarce jarzynowej jabłko i chrzan. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub jarzynką ( muszą być delikatne w smaku by nie przytłumiły smaku potrawy).
Rozłożyć płat cienkiej folii spożywczej. Ułożyć na niej masę na knedel.
Uformować za pomocą unoszenia poszczególnych boków folii owalny kształt knedla. Zawinąć szczelnie folią podwijając boki tak by się nie rozwinęły.
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut na małym gazie ( od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć).
Wyjąć i odwinąć. Zostawić na moment by lekko ,,ochłonęło".
Pokroić w plastry.
W czasie kiedy knedel się gotuje zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Ogrzewać aż zgęstnieje. Dodać utarte na tarce jarzynowej jabłko i chrzan. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub jarzynką ( muszą być delikatne w smaku by nie przytłumiły smaku potrawy).
zozolek