jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Śląski kapuśniok

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śląski kapuśniok gotuje się na niewielkim kawałku żeberek wieprzowych wędzonych. Najczęściej podaje się go z ziemniakami okraszonymi skwarkami. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do kapuśnioku.

Śląski kapuśniok Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śląski kapuśniok

 

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag żeberek wieprzowych
  • 1 litr wody
  • 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi"
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śląski kapuśniok
Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz mięso z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso, dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Pozostaw 10 minut na bardzo małym ogniu by smaki się połączyły. Na łyżce masła, na teflonowej patelni przesmaż "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" (12 minut). Podawaj kapuśniok z przyrumienionymi warzywami z patelni z grzybami leśnymi.
Śląski kapuśniok
Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości.
Śląski kapuśniok
Na łyżce masła, na teflonowej patelni przesmaż "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi" (12 minut).