rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Śląskie kluchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kluchy często bywały w moim domu rodzinnym, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. To moje smaki lata.

Śląskie kluchy ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląskie kluchy ze śliwkami

 

  • Na ok 30 sztuk:

 

 

  • Omasta
  • 50g masła lub margaryny
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Śląskie kluchy ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek. Ciasto sklejamy naciągając delikatnie z każdej strony do góry. Formujemy kulę i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę aż do zrobienia wszystkich. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną. Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem. Ciasto na kluchy nie można zrobić wcześniej, bo będzie wolne i nie da się ich uformować. Z przygotowanego na bieżąco formujemy kule i zaraz po zakończeniu gotujemy. Śliwek nie rozmrażamy, sok z nich utrudnia lepienie klusek.
Śląskie kluchy ze śliwkami
Ciasto przygotowujemy z uprzednio zmielonych ziemniaków z dodatkiem mąk i jajka
Śląskie kluchy ze śliwkami
Na każdy krążek nakładamy po dwie połówki śliwek i sklejamy tworząc kulę
Śląskie kluchy ze śliwkami
Kluchy gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty, wyciągamy i maścimy roztopionym masłem