Sposób przygotowania:
Śląskie kluchy ze śliwkami
Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek. Ciasto sklejamy naciągając delikatnie z każdej strony do góry. Formujemy kulę i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę aż do zrobienia wszystkich. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną. Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem. Ciasto na kluchy nie można zrobić wcześniej, bo będzie wolne i nie da się ich uformować. Z przygotowanego na bieżąco formujemy kule i zaraz po zakończeniu gotujemy. Śliwek nie rozmrażamy, sok z nich utrudnia lepienie klusek.