KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Śląskie z sosem marchwiowo-porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodko-kwaśny sos doskonale komponuje się z klusekami.

Śląskie z sosem marchwiowo-porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śląskie z sosem marchwiowo-porowym

 

Sposób przygotowania:

Śląskie z sosem marchwiowo-porowym
Ziemniaki gotujemy,odcedzamy ,studzimy następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków.Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery części ,jedna z nich wyjmujemy na pozostałe.W miejsce to wsypujemy mąkę, wbijamy jajko,dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.Odrywamy po kawałku ciasta formując kuliste kulki.W każdej wygniatamy palcem dziurkę.W garnku z wrząca ,osoloną wodą gotujemy kluski minute od momentu ich wypłynięcia do wierzchu. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Z pora bierzemy tylko białą część,kroimy ją w drobną kostkę.Masło roztapiamy na patelni ,dodajemy pora i marchew oraz suszone pomidory i sól.Przykrywamy i dusimy około 5minut CZĘSTO MIESZAJĄC.Po tym czasie dodajemy śmietanę,mieszamy.Całość chwilkę prykamy.Kluski śląskie podajemy z sosem.
Śląskie z sosem marchwiowo-porowym
Ziemniaki łączymy z mąką i jakiem.Zagniatamy ciasto.
Śląskie z sosem marchwiowo-porowym
Z powstałego ciasta lepimy kluski z dziurką.
Śląskie z sosem marchwiowo-porowym
Przygotowujemy składniki na sos-marchew ścieramy,por kroimy w kostkę.
Śląskie z sosem marchwiowo-porowym
Warzywa dusimy na patelni na koniec dodajemy śmietanę.