Sposób przygotowania:
Śląskie z sosem marchwiowo-porowym
Ziemniaki gotujemy,odcedzamy ,studzimy następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków.Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery części ,jedna z nich wyjmujemy na pozostałe.W miejsce to wsypujemy mąkę, wbijamy jajko,dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.Odrywamy po kawałku ciasta formując kuliste kulki.W każdej wygniatamy palcem dziurkę.W garnku z wrząca ,osoloną wodą gotujemy kluski minute od momentu ich wypłynięcia do wierzchu. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Z pora bierzemy tylko białą część,kroimy ją w drobną kostkę.Masło roztapiamy na patelni ,dodajemy pora i marchew oraz suszone pomidory i sól.Przykrywamy i dusimy około 5minut CZĘSTO MIESZAJĄC.Po tym czasie dodajemy śmietanę,mieszamy.Całość chwilkę prykamy.Kluski śląskie podajemy z sosem.