-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Śledzie korzenne w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te śledziki były całkowitą improwizacją a wyszły bardzo dobre. Jeszcze nie raz je przygotuję dla mojej rodziny.

Śledzie korzenne w przyprawach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie korzenne w przyprawach

 

Sposób przygotowania:

Śledzie korzenne w przyprawach
Śledzie zalewamy wodą i moczymy je ok. 2 godziny zmieniając wodę po godzinie. Wymoczone śledzie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza i rozcieramy je na drobny pył. Listka laurowe możemy połamać w palcach. Śledziki układamy w płaskim pojemniku, posypujemy je przyprawami i polewamy po całości olejem bądź oliwą z oliwek. Odstawiamy śledzie do lodówki na kilka godzin (albo na noc) aby smaki się przegryzły. Śledzik jest bardzo aromatyczny i wspaniale sprawdzi się jako zakąska do alkoholu. Smacznego!
Śledzie korzenne w przyprawach
Filety śledziowe kroimy w mniejsze kawałki i układamy w płaskim pojemniku.
Śledzie korzenne w przyprawach
W moździerzu rozcieramy wszystkie przyprawy.
Śledzie korzenne w przyprawach
Śledzia posypujemy przyprawami i polewamy olejem.
Śledzie korzenne w przyprawach
Śledziki są bardzo aromatyczne, będą pasować jako zakąska do alkoholu.