Sposób przygotowania:
Śledzie na pomidorowoEtap 1
Do moździerza przełożyć gorczycę, pieprz, kumin, płatki papryki i ziele angielskie. Dokładnie utrzeć.
Etap 2
Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Etap 3
Dodać cukier i miód. Smażyć ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli z czosnkiem, usmażyć je.
Etap 4
Kapustę poszatkować. Dodać ją do cebuli z pieczarkami. Dodać też koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, listki laurowe i trochę soli.
Etap 5
Wlać 1,5 szklanki wody, wymieszać. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut, co jakiś czas zamieszać. Sos ostudzić, w razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Etap 6
Groszek i fasolkę odsączyć, dodać do sosu. Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Ryby pokroić w niezbyt dużą kostkę, również dodać do sosu.
Etap 7
Wszystko wymieszać i odstawić na ok. godzinę, żeby smaki się "przegryzły".