SUPERPRZEPIS

Śledzie korzenne z rozmarynem

  • pigwa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śledzie korzenne z rozmarynem Więcej zdjęć (3)

Śledzie korzenne z rozmarynem to moja propozycja na wigilijną potrawę. Gorąco polecam!

Składniki:

Śledzie korzenne z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie korzenne z rozmarynem
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Obrane cebule pokroić w krążki lub półksiężyce. Do oleju dodać wymienione przyprawy,ocet, sok z cytryny oraz świeży rozmaryn porwany na mniejsze części. W salaterce układać warstwami śledzie i cebulę. Każdą warstwę polać korzenną marynatą. przygotowane śledzie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Śledzie korzenne z rozmarynem
Wymoczone i odsączone śledzie kroimy na 2-4 cm kawałki.
Śledzie korzenne z rozmarynem
Śledzie i krążki z cebuli układamy na przemian i polewamy marynatą.