Sposób przygotowania:
Śledzie po japońsku wg lola11992
Trzy jajka ugotować na twardo. Wodę posolić, żeby lepiej obierało się jajka ze skorupki. Ugotowane jajka ostudzić i obrać ze skorupki, a następnie pokroić na ćwiartki. Filety śledziowe moczyć w wodzie przez około półtorej godziny. W następnej kolejności śledzie wyciągnąć z wody i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Ogórki kiszone również pokroić na kostkę. Na dużym talerzu poukładać na przemian pokrojone na ćwiartki jajka i pokrojone filety ze śledzi. Groszek z puszki dokładnie odcedzić i posypać nim jajka i śledzie. Poukładane na talerzu jajka i śledzie posypać także pokrojonymi ogórkami kiszonymi oraz cebulą. Potrawę posypać po całej powierzchni pieprzem. Majonez wymieszać dokładnie ze śmietaną i polać tym danie. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a następnie posypać nią całość.