Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Śledzie po kaszubsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Żadne święta nie mogą obyć się bez śledzi. Proponuję przygotować śledzie po kaszubsku, mają słodko-ostry smak

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

Śledzie po kaszubsku

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy. Następnego dnia śledzie odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Na łyżce oleju szklimy cebulę. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiamy w między czasie solą i pieprzem. Do masy dodajemy pokrojone śledzie. Danie zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu śledzie przekładamy do lodówki, aby się przegryzły. Śledzie są najlepsze dnia następnego. Życzę smacznego :)