Sposób przygotowania:
Śledzie pod pierzyną.
Ziemniaki, marchew i buraki ugotować. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Cebule umyć, obrać. Na spód miski kolejno kładziemy: łyżkę majonezu rozsmarować na dół miski na to pokrojony jeden ziemniak w kostkę, śledzie pokrojone w kostkę i cebule również pokrojoną w kostkę. To wszystko równomiernie rozprowadzać po całej misce. Popieprzyć i przesmarować majonezem. Druga warstwa: marchewka ugotowana pokrojona w kostkę, jabłka starte na tarce jarzynowej na grubych oczkach, popieprzyć i przesmarować majonezem. Trzecia warstwa: buraczki starte na tarce jarzynowej na grubych oczkach doprawić cukrem i octem do smaku i rozprowadzić po całej misce, jajko ugotowane pokrojone w kostkę i jeden ziemniak pokrojony również w kostkę. Popieprzyć i przesmarować majonezem. Na wierzch trzy jajka pokrojone w kostkę i posypać pokrojoną natką pietruszki.