gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 970]

Śledzie smażone w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Śledzie smażone z zalewie octowej, smaczne wigilijne danie. Najlepiej zrobić je wcześniej aby na Wigilię nabrały lepszego smaku.

Śledzie smażone w zalewie octowej

Składniki:

Śledzie smażone w zalewie octowej

ryba

  • 1 kg świeżych filetów śledziowych,
  • mąka do obtoczenia
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,

zalewa

Sposób przygotowania:

Śledzie smażone w zalewie octowej
Płaty śledziowe oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Zalewa: Do wody dodajemy przyprawy i warzywa.

Gotujemy doprowadzając dla wrzenia. Wlewamy ocet i zagotowujemy. Rybę wykładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą.

Ostygnięte wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka dni. Smacznego ;)