Śledzie tradycyjne w oleju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

śledzie robione po staropolsku

Śledzie tradycyjne w oleju

Składniki:

Śledzie tradycyjne w oleju

 

  • Składniki:
  • 8 filetów ze śledzi
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka półtłustego mleka
  • szczypta soli i cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • dekoracja: czerwona cebulka, gałązka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie tradycyjne w oleju
Przygotowanie:
Mleko wymieszać ze szklanką wody. Dodać sporą szczyptę soli i cukru. Filety zalać mleczną zalewą i odstawić na 2 godziny(taka receptura zalewy powoduje, że śledź w smaku jest wyjątkowo delikatny). Cebulę posiekać i na sitku przelać wrzątkiem ostudzić. Do oleju wsypać ziarna ziela angielskiego. Filery dokładnie osączyć podzielić na małe dzwonka. Ułożyć na środku półmiska. Boki obsypać posiekaną cebulą. Całość udekorować natką i krążkami czerwonej cebuli. Polać aromatycznym olejem.

Tagi:

śledzie