Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Śledzie w oleju aromatyzowane.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonała przekąska na przyjęcie dla przyjaciół.

Śledzie w oleju aromatyzowane.

Składniki:

Śledzie w oleju aromatyzowane.

 

  • 50 dag śledzi solonych;
  • 2 – 3 cebule;
  • 150 ml oliwy
  • Kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 2 listki laurowe, pół łyżeczki gorczycy;
  • Opcjonalnie ocet winny i mielony pieprz;

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju aromatyzowane.
Śledzie wymoczyć w wodzie i mleku (będą delikatniejsze). Śledzie osuszyć, pokroić na kawałki wielkości 1,5 – 2 cm. Cebulę pokroić w kostkę zalać wrzątkiem. Zostawić na 10 min, potem odcedzić i przelać zimną wodą. Pozostawić na sitku do osączenia. Olej wlać do rondelka, dodać przyprawy i podgrzewać kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia. Śledzie układać w salaterce warstwami na przemian z wystudzoną cebulą. Posypać każdą warstwę śledzi mielonym pieprzem i ewentualnie pokropić octem winnym. Zalać wszystko aromatyzowaną oliwą (przedtem wyjąć przyprawy). Potrawę przygotować kilka dni przed podaniem, aby śledzie nabrały aromatu.

Tagi:

śledzie