Sposób przygotowania:
Śledzie w salsie słodko-pikantnej
Śledzie namoczyć w misie z zimną wodą, zmieniając wodę, co dwa lub trzy razy. Następnie pokroić ryby na desce do tłustych lub śliskich potraw w średnie paski, a opłukane jabłka w kostkę, usuwając z nich gniazda nasienne z ogonki. Mogą być zamiast nich morele suszone. Potem przełożyć to wszystko do dużego weka z gumką i hermetycznym zamknięciem oraz zalać sokiem z kartonu lub pulpą pomidorową z czterech pomidorów świeżych lub z puszki, dodać trzema łyżkami słodko-pikantny sos śliwkowy oraz tyle samo oleju lnianego. Na koniec dodać po szczypcie suszonej bazylii, oregano lub tymianku i wymieszać widelcem. Zamknąć szczelnie słój i wstawić do lodówki na dobę lub dłużej. Po upływie czasu wyjąć i spożywać z pieczywem.